Χρήστος Νινιός - Παράλληλες Ζωές

  
  Ο Χρήστος Νινιός μας συστήθηκε το 2009 με τον δίσκο “11+”. Ύστερα από μια εξάχρονη απουσία από την δισκογραφία επέστρεψε το 2015 με τον δίσκο “Γράμμα στο Θεό” του οποίου το ομώνυμο τραγούδι (σε στίχους της Μαριεύης Μήτρου) ήταν το εφαλτήριο για την ευρύτερη αναγνώρισή του. Ο ήχος αλλαγμένος, ο στίχος -άλλοτε δικός του κι άλλοτε όχι- μεστωμένος και ώριμος, η μουσική διαδρομή γύρω από την ροκ μπαλάντα και τους παραδοσιακούς ρυθμούς μαζί με την συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου στο τραγούδι του τελευταίου “Γυναίκα” (μια διασκευή του Νινιού) συνθέτουν μια ανανεωμένη εικόνα του στα μουσικά δρώμενα.
  Το τέλος του 2017 μας βρήκε με τον τρίτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “Παράλληλες Ζωές” στον οποίο οι συμμετοχές είναι πολλές και προσφέρουν ένα γλυκό ηχόχρωμα κάνοντας φανερή την ομαδική διάθεση, τον αλληλοσεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη της εργασίας αυτής και κατά συνέπεια του Χρήστου Νινιού με τους φίλους και συνεργάτες του. Το τραγούδι “Καημός” που ανοίγει τον δίσκο είχε κυκλοφορήσει ως single τον Νοέμβρη του 2016 και ήταν ο προπομπός της τρίτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς του. Στο συγκεκριμένο κομμάτι ξαφνιάζουν ευχάριστα τα πολλά έγχορδα (λύρα, λαούτο, κιθάρες, γκάιντα, τζουράς, μπαγλαμάς) που χρησιμοποιούνται σε μια εξαιρετική ενορχήστρωση του Ευριπίδη Ζεμενίδη που ενορχήστρωσε και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου εκτός από ένα. Αυτό το ένα είναι το τραγούδι “Ίσως” του οποίου την μουσική και την ενορχήστρωση έχει γράψει η πολλά υποσχόμενη ομάδα “Έτερονήμισυ” και τους στίχους ο Σπύρος Μέντης, ενώ συμμετέχει τραγουδιστικά ο Αργύρης Λούλατζης. Μια ακόμα σπουδαία συμμετοχή είναι αυτή του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη ο οποίος τραγουδάει και παίζει λύρα στο τραγούδι “Αγαπημένη” που έγινε και δικό μου αγαπημένο από την πρώτη ακρόαση. Επίσης, το τραγούδι “Του νου” έχει γράψει ο Ευριπίδης Ζεμενίδης και στίχους ο Γιώργος Μυζάλης. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι: “Αστροφεγγιά”, “Παράλληλες Ζωές”, “Οι ψυχές” (στίχοι: Μαριεύη Μήτρου), “Βάλε να πιω”, “Δρόμος”.
  Οι “Παράλληλες Ζωές” είναι μια ακόμη εξέλιξη του Χρήστου Νινιού. Είναι εμφανής σε όποιον τον παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η αναζήτησή του στον στίχο και τη μουσική. Η πίστη και η αγάπη του στην παράδοση καθώς και το ηλεκτρικό στοιχείο συναρμολογούν ένα πολύμορφο παζλ-ταξίδι στους καημούς, στα “ίσως” μας, στις αγαπημένες και τους αγαπημένους μας, στους δρόμους του νου, στις ψυχές και στις “παράλληλες ζωές” μας που τελικά τέμνονται με κάποιον αόρατο και ύπουλο τρόπο και φτιάχνουν αυτή τη μία ζωή, τη μοναδική και άγνωστη. Η φωνή του χαρακτηριστική με το βάθος της φτιάχνει σε όλα τα τραγούδια μια καθαρή κι αβυσσαλέα “αστροφεγγιά” που μας σπρώχνει “μες στου μυαλού τους διαδρόμους” εκεί που “όσα πίσω δε γυρίζουν” μας γνέφουν προς ένα σκοτεινό παρόν που με τον χρόνο και την αγάπη θα φωτιστεί και πάλι.
  Ο Χρήστος Νινιός είναι μια από τις σημαντικότερες νεανικές παρουσίες στον ελληνικό μουσικό χώρο που μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες του ιστορίες τόσο στα live του, που είναι κάθε φορά ξεχωριστά και ανατρεπτικά, όσο και στους δίσκους του που έχει το πείσμα να συνεχίζει να κυκλοφορεί με την βοήθεια των φίλων του και συνεργατών του, κόντρα σε μια εποχή που ο διαδικτυακός κόσμος τείνει να εξοβελίσει την χαρά της δημιουργίας ενός cd, πράγμα για το οποίο μοχθούν ουκ ολίγοι άνθρωποι. Μακάρι, λοιπόν, οι δίσκοι να συνεχίζουν να κυκλοφορούν και ο Χρήστος να μας χαρίζει τραγούδια και ιστορίες υπέροχες.

Θανάσης Πάνου
Ο δίσκος του Χρήστου Νινιού "Παράλληλες Ζωές" κυκλοφορεί από την Feelgood Records όπως και το "Γράμμα στο Θεό". Το "11+" κυκλοφορεί από την Polymusic.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη