Κεφάλαιο Ένατο: Μιρέλα Πάχου, λίγο χρώμα στον ψαγμένο μεσαίωνα



Κάποια φορά θα το φωνάξω απ' τη σκηνή
πως σ' αγαπώ μέχρι το άπειρο και βάλε
-κάποια φορά-
μα μέχρι τότε θα φυλάξω τη φωνή
για το ανκόρ και το φινάλε
Μ.Π.

  Ομολογώ πως στα οχτώ προηγούμενα άρθρα της παρουσίασης νέων μουσικών, το αρσενικό φύλο είχε την τιμητική του με τα έξι από αυτά να απαρτίζονται από άνδρες καλλιτέχνες και μουσικούς. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή τα ταλαντούχα κορίτσια της νεότερης γενιάς της ελληνικής μουσικής σκηνής, να πάρουν το αίμα τους πίσω. Δίπλα στην Μαρία Παπαγεωργίου και στην Παυλίνα Βουλγαράκη που ανήκουν στο πρώτο και στο τέταρτο κεφάλαιο αντίστοιχα, θα προσθέσουμε άλλη μία γυναικεία παρουσία που τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια μας έχει απασχολήσει με το τραγουδοποιητικό και το μουσικό της ταλέντο, αλλά και με ιδιαίτερη φωνή της.
  Χωρίς να είναι απαραίτητα κανόνας, με πολλή γενική ματιά στη σύγχρονη ελληνική μουσική, θα μπορούσαμε αποφανθούμε ότι το αρσενικό φύλο ανήκει στη μελαγχολική και θλιμμένη έκφραση στο τραγούδι (με εξαιρέσεις φυσικά) και το θηλυκό στην χαρούμενη και ξέγνοιαστη (πάλι με εξαιρέσεις). Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα κορίτσι που ξέρει πως να κάνει τη λύπη μας χαρά, να μας κάνει να χορέψουμε, να ξεχαστούμε, να γιορτάσουμε και να γλεντήσουμε. Στο πιάνο ή στο ακορντεόν, 
τραγουδώντας πάντοτε με χαμόγελο.

  Η Μιρέλα Πάχου δεν έχει ανάγκη πλέον από ιδιαίτερες συστάσεις, αφού έχει καταφέρει σε λίγα μόλις χρόνια να έχει ένα κοινό που την αγαπάει και την ακολουθεί. Όση αγάπη παίρνει, δίνει την διπλάσια κι αυτό το καταλαβαίνει κάποιος όταν την βλέπει πάνω στη σκηνή να χαρίζει αφειδώς το χαμόγελό της.
  Η πορεία της στην δισκογραφία ξεκίνησε το 2014 με τον δίσκο “Μιρέλα”. Ο επί πολλά χρόνια φίλος και συνεργάτης της Μίλτος Πασχαλίδης ανέλαβε την παραγωγή του, ενώ ο ίδιος μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Βασίλη Καζούλη, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον πατέρα της Αγαπητό Πάχο, συμμετείχαν είτε τραγουδώντας είτε υπογράφοντας στίχους και μουσική. Το ομώνυμο τραγούδι, σε στίχους και μουσική του Σπύρου Γραμμένου, έγινε πολύ γρήγορα επιτυχία και σήμερα στο YouTube έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές.
  Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το single “Υπερήρωες”, ως ένα τραγούδι φόρο τιμής στους μουσικούς της ήρωες, στους ανθρώπους που αγαπά και την αγαπούν και που είναι δίπλα της. Οι ήρωές μου οι αισθήσεις μου/ των τραγουδιών οι αφηγήσεις μου...
  Το 2017 έγραψε το τραγούδι “Νομάδες” και το τραγούδησε μαζί με τον τότε συνεργάτη της Μίλτο Πασχαλίδη και τον μετέπειτα συνοδοιπόρο της Γιάννη Κότσιρα. Ατειευόμενος ο Κότσιρας για την πολύχρονη συνεργασία του Πασχαλίδη με την Μιρέλα πως “δεν αφήνει το κορίτσι να παίξει και με κανέναν άλλο”, οι δυο τους χωρίστηκαν με τον Γιάννη Κότσιρα να την έχει στο πλευρό του για ένα καλοκαίρι. Το τραγούδι αφηγείται έξυπνα και περιπαικτικά την on the road ζωή των μουσικών, τα προβλήματά τους, αλλά και τις όμορφες στιγμές τους.
  Τον Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο “Λίγο χρώμα”. Με το τραγούδι “Ριπλέι” να αποτελεί τον προπομπό της εργασίας αυτής, η Μιρέλα Πάχου παρουσίασε εννιά καινούρια τραγούδια συν μια διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού “Τίνος να πω τον πόνο μου” από την πατρίδα της, τη Ρόδο. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τραγούδια δικά της σε στίχους και μουσική, αλλά και με λόγια του Πόλυ Κυριάκου. Επίσης, η ίδια ερμηνεύει το τραγούδι “Μεσαίωνας” της Μάρως Μαρκέλλου, το “Στη δική μου γειτονιά” σε στίχους του Σταύρου Σταύρου και μουσική του Νίκου Μερτζάνου που αποτελεί και τραγούδι τίτλων της σειρά “La Pasta Pomilώri” στον ANT1 Κύπρου και το τραγούδι Δευτέρα σε στίχους της Βίλη Σωτηροπούλου και της Μιρέλας και μουσική του Στάθη Δρογώση.
  Τον Μάιο που μας πέρασε τραγούδησε μαζί με την Πέννυ Μπαλτατζή το τραγούδι της τελευταίας “Έρωτας Παρωδία”, βγάζοντας κι οι δυο το άχτι τους για όλους τους έρωτες που βασίστηκαν στο ψέμα.

  Η Μιρέλα Πάχου είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αναγνωρίζεις αμέσως την μουσική και την φωνή τους όταν τους ακούς. Με τις πλούσιες γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει στο πιάνο και στο ακορντεόν, έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο με τις συνεργασίες της από τα πρώτα της βήματα μέχρι τώρα, να περιλαμβάνουν σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής. Η ίδια έχει πλέον την επιμέλεια μίας παιδικής χορωδίας και μιας μικτής χορωδίας ενηλίκων.
  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει να πάτε σε live της Μιρέλας. Θα γελάσετε, θα γλεντήσετε, θα χορέψετε, θα συγκινηθείτε, θα ξεχαστείτε, θα ερωτευτείτε, θα θυμηθείτε και θα γιορτάσετε. Όπως οι κουβέντες με τους πιο αγαπημένους μας φίλους κυμαίνονται από τον χαβαλέ, στις σοβαρές συζητήσεις και πίσω στον χαβαλέ και το γέλιο, έτσι και σε μια συνάθροιση με οικοδέσποινα την Μιρέλα Πάχου θα περάσετε από το ένα στάδιο στο άλλο με αρμονία κι αγάπη.
  Με τραγούδι και χορό, θα βάλετε “λίγο χρώμα” σ' αυτόν τον “ψαγμένο μεσαίωνα”.


Θανάσης Πάνου
Οι δίσκοι της Μιρέλας Πάχου Μιρέλα και Λίγο χρώμα κυκλοφορούν από το Όγδοο Music Group.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη