Stephen King - Ό,τι βρεις, δικό σου



  Μετά από ένα έντονο και δύσκολο καλοκαίρι, χωρίς ελεύθερο χρόνο, η ανάγκη για επιστροφή στις ηθικές και αισθητικές βάσεις μας, είναι απαραίτητη. Το φετινό καλοκαίρι για τον υποφαινόμενο, λόγω προσωρινής εργασίας δύο (ασταμάτητων) μηνών, ήταν εκείνο που του στέρησε την απόλαυση της ανάγνωσης και συγκεκριμένα της πρωινής. Για μένα δεν υπάρχουν πολυτιμότερες ώρες μες στην ημέρα από τις πρώτες δύο τρεις που σηκώνομαι από το κρεβάτι. Νιώθω πως χτίζω τα θεμέλια για ένα ακόμη απρόβλεπτο εικοσιτετράωρο κι έτσι παίρνω την ευθύνη να τα χτίσω όπως ακριβώς εγώ θέλω. Η πρωινή ανάγνωση με φρέσκο καθαρό μυαλό μαζί με τον πρωινό καφέ, είναι για μένα η ιδανική αρχή μιας ακόμα μέρας στον μάταιο τούτο κόσμο.
  Κι αφού το καλοκαίρι πέρασε κι επιστρέψαμε όλοι στα σπίτια μας και στην καθημερινότητα που μας κρατάει ζωντανούς και χρήσιμους, τα βιβλία βρήκαν και πάλι τη θέση τους στα χέρια και στο κομοδίνο μου. Οι ιστορίες, οι σκέψεις και τα όνειρα κατέλαβαν και πάλι όλη μου την ύπαρξη και το νόημά της κι οι λέξεις έπιασαν πάλι να δείχνουν τις χορευτικές τους ικανότητες σε ανεξερεύνητες σελίδες.

  Ακούγοντας τις απόψεις που το χαρακτηρίζουν ως το απόλυτο αστυνομικό θρίλερ για βιβλιόφιλους, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να διαβάσω το “Ό,τι βρεις, δικό σου” ή “Finders Keepers” του Stephen King. Και τελικά άξιζε και με το παραπάνω τον κόπο.
  Η υπόθεση του βιβλίου έχει ως εξής:
  Το 1978, ο Μόρις Μπέλαμι ένας βιβλιοφάγος και μανιακός αναγνώστης του αποσυρμένου στην εξοχή συγγραφέα Τζον Ρόθστιν, δολοφονεί τον τελευταίο και κλέβει τα σημειωματάρια και τα λεφτά από το χρηματοκιβώτιό του. Ο λόγος είναι επειδή ο Μπέλαμι αγαπούσε πολύ την τριλογία Ο Δρομέας του συγγραφέα με εξαίρεση το τελευταίο μυθιστόρημα που τον απογοήτευσε, θεωρώντας ότι ο Ρόθστιν ξεπουλήθηκε. Η φήμη που κυκλοφορούσε στις γύρω περιοχές ήταν ότι ο Τζον Ρόθστιν συνέχισε να γράφει ακόμα και μετά την απόσυρσή του το 1960, κι ότι συνέχισε και τις περιπέτειες του ήρωα του Δρομέα, Τζίμι Γκολντ.
  Από την άλλη το 2010 ο δεκατριάχρονος Πίτερ Σάουμπερς έχει επίσης την ίδια αγάπη για τα βιβλία, για τον ίδιο συγγραφέα και την τριλογία του, ενώ παράλληλα η οικογένειά του βιώνει και πολλές οικονομικές δυσκολίες από την έναρξη της κρίσης το 2008. Όταν ο Πίτερ Σάουμπερς ανακαλύπτει ένα μπαούλο γεμάτο χρήματα και σημειωματάρια, θα ψάξει τρόπο να αξιοποιήσει τα πρώτα και θα σκεφτεί τι να κάνει με τα δεύτερα.
  Το 2014, ο Μόρις Μπέλαμι ύστερα από τριάντα έξι χρόνια στην φυλακή, αποφυλακίζεται υπό όρους. Το μόνο κίνητρο που τον κρατούσε ζωντανό τόσα χρόνια και η μόνη του εμμονή, τα σημειωματάρια του συγγραφέα Τζον Ρόθστιν, θα τον κάνουν να γυρίσει πίσω στην παλιά του γειτονιά και να τα αναζητήσει.
  Ωστόσο, ο Μπέλαμι θα ανακαλύψει ότι τα χρήματα και τα σημειωματάρια του Τζον Ρόθστιν έχουν κάνει φτερά από εκεί που τα έκρυψε. Κι από εκεί και έπειτα, ένα ατέλειωτο κυνήγι και τρεχαλητό ξεκινάει.

  Νομίζω πως δεν χρειάζεται να αναφέρω την έμπνευση, την φαντασία και την εφευρετικότητα του Stephen King, σ' αυτή την γεμάτη αγωνία ιστορία που κόβει πραγματικά την ανάσα. Για άλλη μια φορά βγάζω το καπέλο και χειροκροτώ έναν από τους πολυτιμότερους εν ζωή συγγραφείς και έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών, που με την αστείρευτη πένα του μας κάνει να σκεφτούμε, να αγωνιούμε, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να πανηγυρίσουμε, χωρίς να κουράζει τα μάτια μας που τρώνε τις λέξεις του αχόρταγα σαν βάλσαμο που ικανοποιεί μια απροσδιόριστη ανάγκη. Οι χαρακτήρες και οι ζωές του Μόρις Μπέλαμι και του Πίτερ Σάουμπερς ενώ μοιάζουν τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές, μπερδεύονται με αριστοτεχνικό τρόπο σε μια κοινή πορεία, που το έπαθλό της φαίνεται να είναι το ανέκδοτο έργο ενός θρυλικού συγγραφέα, αλλά ίσως τελικά να είναι η προσωπική ολοκλήρωση.
  Παρ' ότι ο Stephen King έχει τον τίτλο (και όχι άδικα) του Βασιλιά του Τρόμου, σε αστυνομικές υποθέσεις όπως αυτή εδώ τα καταφέρνει καλύτερα από πολλούς αυτοαποκαλούμενους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ευχόμαστε ο Βασιλιάς της Σύγχρονης Λογοτεχνίας, που πριν μερικές μέρες έκλεισε αισίως τα 72 του χρόνια, να μας χαρίσει κι άλλες τέτοιες στιγμές μέσα από τα γραπτά του, με την ακλόνητη έμπνευσή του και το ατελείωτο ποτάμι της φαντασίας του.


Θανάσης Πάνου
Το μυθιστόρημα του Stephen King Ό,τι βρεις δικό σου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση Σταύρου Νικολάου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη