Κεφάλαιο Όγδοο: Polkar, δάκρυ γέλιο κι έρωτας



Έρχεται μια μέρα που δεν μπορείς
να κοιτάξεις προς το τέλος μίας αρχής
δεν πειράζει, δεν με νοιάζει
όλα αρχίζουν απ' την αρχή.
Γιώργος Παπαγεωργίου

  Στην ελληνική μουσική σκηνή η χαρούμενη μελωδία, ο ανέμελος στίχος κι η γιορτινή διάθεση, άρχισαν να παίρνουν την θέση που τους αξίζει δίπλα σε όλα τα άλλα τραγούδια τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Ίσως και λιγότερα, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι σημαντικό και αξιοπρόσεχτο πως σε έναν τόπο που όπως λένε οι Χαΐνηδες είναι “θλιμμένα τα τραγούδια μας και γελαστοί ανθρώποι”, εμφανίστηκαν όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες που υπηρετούν με αυτό τον τρόπο την τέχνη της μουσικής και του τραγουδιού, με τον κόσμο να την δέχεται σαν κάτι που του έλειπε από χρόνια. Και είναι σαφώς κάτι που του έλειπε από χρόνια. Έχουμε πάντα την ανάγκη να ξεφύγουμε για λίγο από την τραγουδισμένη λύπη και να χορέψουμε σε μονοπάτια πιο ξέγνοιαστα, που ωστόσο δεν απέχουν τόσο πολύ από την κουλτούρα μας.
  Το γέλιο είναι εξίσου σημαντικό με το κλάμα. Η ισορροπία είναι ο μόνος στόχος του ανθρώπου για να αντέξει όσο πιο ανώδυνα γίνεται την κυκλοθυμία της φύσης του, τα στραπάτσα, αλλά και την υπερβολική και ανεξήγητη ευτυχία. Έτσι, ο μουσικός κόσμος στο σύνολό του, μας φέρνει σε αυτή την ισορροπία με την ποικιλία του. Ανέκαθεν γλεντάγαμε τον θάνατο, την πίκρα, την ερωτική απογοήτευση και τη θλίψη. Και μπορούμε να το κάνουμε με χίλιους τρόπους.

  Οι Polkar είναι ένα συγκρότημα, από τα πιο ξεχωριστά της τελευταίας δεκαετίας για πολλούς λόγους. Το ύφος τους είναι ένα ανακάτεμα ήχων, στίχων και επιρροών, που δημιουργεί μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα. Οι -κυρίως- ερωτικές ιστορίες τους είναι πέρα για πέρα αληθινές, πηγαίες, όμορφες, αστείες και γλυκές με τον δικό τους τρόπο.
  Αποτελούνται από τους Γιώργο Παπαγεωργίου (φωνή, ukulele), Γιάννη Κυρατσό (κιθάρες, φωνή), Λάζαρο Πλιάμπα (τύμπανα), Γιώργο Αβραμίδη (τρομπέτα), Χρήστο Γκαΐλα (μπάσο) και Μιχάλη Καρανίκο (τρομπόνι). Γεννήθηκαν από τα τραγούδια του ηθοποιού Γιώργου Παπαγεωργίου και την φιλία του με τον μουσικό Γιάννη Κυρατσό, ο οποίος τα άκουσε και πρότεινε την παρουσίασή τους σε ένα live. Το όνομά τους το πήραν από ένα ταξίδι του Γιώργου και του Γιάννη στη Σερβία, όπου πρωτάκουσαν την λέξη Polkar σ' ένα bar με τοπική μουσική και χορούς. Κάποια στιγμή ένας τύπος βρέθηκε στο κέντρο του μαγαζιού και αγκαζέ με μια χορεύτρια άρχισε να τραγουδάει ακαπέλα έναν τοπικό σκοπό. Ο Γιώργος ρώτησε ποιος είναι αυτός και πήρε την απάντηση ότι ήταν ένας Polkar. Polkar στην τοπική διάλεκτο σημαίνει “μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάει φάλτσα”.
  Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single το 2013 με τίτλο “Caribbean Girl”. Το τραγούδι είχε αγγλικό στίχο κι έδινε μια καλή πρώτη εντύπωση για την μουσική ιδιαιτερότητα των Polkar, αλλά και για τα στοιχεία που ήθελα να αξιοποιήσουν στα τραγούδια τους.
  Τέσσερα χρόνια μετά κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Όλα αρχίζουν”, μια συλλογή ερωτικών ιστοριών που όπως λένε οι ίδιοι είναι πέρα ως πέρα αληθινές. “Όσο αληθινή μπορεί να είναι φυσικά η ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων και όσο αληθινές μπορεί να είναι οι ιστορίες που φεύγουν από τα χείλη του ενός για να πάνε στα χείλη των πολλών”. Είναι ένας δίσκος που ξεκινάει με μια Είσοδο και τελειώνει με μια Έξοδο, δηλώνοντας έτσι ότι “όλα αρχίζουν απ' την αρχή”, όσες κι ας είναι οι στεναχώριες, οι απογοητεύσεις, και οι αδιέξοδοι έρωτες. Αυτό το σύνολο ιστοριών που θα μπορούσε να είναι και μια μοναδική ιστορία χωρισμένη σε κεφάλαια, κυλάει με αρμονική ροή, με χαρακτηριστική αφήγηση, με χιούμορ, με γέλιο και δάκρυ. Είναι ένα άλμπουμ που απαιτείται να έχουμε στο αυτοκίνητο καθ' οδόν για την έναρξη της βαρετής ρουτίνας μας.

  Όπως είπαμε και στην αρχή, το κλάμα είναι όσο σημαντικό είναι και το γέλιο κι αυτό οι Polkar φαίνεται να το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού στα τραγούδια τους κανείς μπορεί να γελάσει, να συγκινηθεί, να μελαγχολήσει και να ξεχαστεί. Σπάνια μια μπάντα πετυχαίνει τόσα πολλά μέσα από την μουσική της με το αποτέλεσμα να μην είναι ούτε ανιαρό, ούτε παιδιάστικο, ούτε μελό. Είτε στο studio, είτε σε live, τα δίνουν όλα και δημιουργούν ένα πάρτυ που μοιάζει να προήλθε από την δεκαετία των 90s και των 00s.
  Παρ' ότι οι ζωντανές εμφανίσεις τους δεν είναι τόσες πολλές, όποτε συμβαίνουν αποτελούν μουσικό γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανένας. Βάλτε τα απλά σας ρούχα, αφήστε τις σκοτούρες στο σπίτι, πάρτε τους φίλους σας και αφεθείτε σε μια ξέφρενη γιορτή γεμάτη έρωτα κι αγάπη.


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη