Μίλτος Πασχαλίδης - Τραγούδια που ζούνε λαθραία


  Ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι από αυτούς τους καλλιτέχνες που με τον καιρό αντί να παλιώνουν, να ξεθυμαίνουν και να αναπαύονται σ' ένα φεγγάρι επιτυχίας του παρελθόντος, ενδελεχώς ανανεώνονται. Απόδειξη είναι ότι το κοινό του κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερο όπως και οι συνεργασίες με ομοτέχνους του πληθαίνουν, αλλά και ο σεβασμός που τρέφει ο καθένας τους για τον Μίλτο και τα τραγούδια του μεγαλώνει.
  Αξιοσημείωτες ήταν οι δύο μεγάλες sold-out συναυλίες που παραχώρησε στο Θέατρο Βράχων τον Ιούνιο του 2015 (συγκεκριμένα 5 και 7 Ιουνίου) με αφορμή τα 20 χρόνια της προσωπικής δισκογραφικής του πορείας όπου συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες και φίλοι του όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Χαρούλης και πολλοί άλλοι. Όσοι βρέθηκαν σε έστω μία από αυτές τις βραδιές, είμαι σίγουρος ότι έχει χαραχτεί στη μνήμη τους ως ένα αξέχαστο γεγονός. Περίπου 15000 κόσμος συνολικά και τις δύο νύχτες τραγουδήσαμε για τον Μίλτο και εν γένει για το ελληνικό τραγούδι. Αν η πρώτη live ηχογράφηση το 2005 στο ίδιο μέρος για τα 10 του χρόνια τον έκανε κάπως πιο γνωστό και πιο αγαπητό στο ευρύ κοινό, στη δεύτερη του 2015 τον αγκάλιασαν ζεστά οι ίδιοι αλλά και ακόμα περισσότεροι.
  Ωστόσο ο Μίλτος δεν σταμάτησε εκεί και το 2016 μας παρουσιάζει έναν καινούριο δίσκο με τίτλο “Περσείδες” με τραγούδια που έγραψε μέσα σε 10 μέρες του Αυγούστου και που πειραματίζεται σε όλα τα μουσικά είδη που τον συγκινούν (ρεμπέτικο, παραδοσιακό, μπλουζ, ροκ μπαλάντα, βαλς, ακόμα και κλασσική μουσική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ομότιτλο τραγούδι “Περσείδες” και το ορχηστρικό “Ο χορός των αστεριών”).
  Αυτό που μας ετοίμαζε πολύ καιρό και που κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες στα δισκοπωλεία, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο και για την ελληνική δισκογραφία, αλλά και για την καριέρα του Πασχαλίδη. Ο Μάριος Τόκας παρέα με τον Άλκη Αλκαίο είχαν αφήσει ακυκλοφόρητα τραγούδια με το φευγιό τους. Τραγούδια που είχαν γραφτεί πριν αρκετό καιρό. Τραγούδια που έμειναν στο συρτάρι “για λόγους που δεν είναι της παρούσης” όπως λέει και ο Μίλτος. “Τραγούδια που ζούνε λαθραία”. Φράση που υπάρχει στο τραγούδι “Ρωξάνη”, του οποίου η ιστορία είναι αφοπλιστική και βαθιά συγκινητική. “Τη δεκαετία του 80, νεαρή Τουρκάλα με καταγωγή απ' το Κουρδιστάν αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ταξίμ διαμαρτυρόμενη για τα δεινά των Κούρδων. Ο Άλκης την ονόμασε Ρωξάνη...”, σημειώνει ο Μίλτος στο εσώφυλλο του δίσκου. Η Ρωξάνη είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Άλκης την ονόμασε έτσι μάλλον επειδή καταγόταν κι αυτή από εκείνα τα μέρη. Οι οικογένειες του Μάριου και του Άλκη εμπιστεύτηκαν τα “ξεχασμένα” αυτά τραγούδια στον Μίλτο. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει και συγκινεί. Νομίζω ότι για τον Μίλτο αποτελεί τιμή αυτή η εργασία. Είναι ένα κομβικό σημείο της πορείας του. Μια επαλήθευση της μουσικής του εμβέλειας.
  Τις “Ξερολιθιές” τις γνωρίζαμε εδώ και περίπου τρία χρόνια από τα live του Μίλτου. Το είχαμε ήδη αγαπήσει αυτό το τραγούδι. Ξεχωριστή στάση στον δίσκο αποτελούν οι επανεκτελέσεις των τραγουδιών “Κιφ” και “Ανεπίδοτο” (το τελευταίο παρέα με την Γιώτα Νέγκα), που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Δημήτρης Μητροπάνος, όπως και το τραγούδι “Υπνόσακος” που είναι μελοποιημένος από τον Μάριο Τόκα 17 χρόνια πριν την μελοποίηση του Μπάμπη Στόκα. Το τελευταίο είναι απόδειξη ότι δύο άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά μια σειρά από λέξεις και στίχους και συνεπώς ξεκλειδώνουν διαφορετικά μπαούλα με εξίσου πολύτιμους θησαυρούς το καθένα. Επίσης το “Καλοκαίρι στην Αμοργό” που είναι σε μουσική του Μίλτου και στίχους του Άλκη Αλκαίου “χώρεσε σε αυτό το υλικό γιατί -παραδόξως- συγγενεύει με τα υπόλοιπα” και το τραγούδι “Οι Έρωτες του δρόμου” που ερμηνεύει, μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ο Μπάμπης Στόκας. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι: “Το τραγούδι των σειρήνων”, “Κλόουν”, “Σ' ένα βουνό”.
  Ο Μίλτος, λοιπόν, εξακολουθεί να ανοίγει καινούρια κεφάλαια στην ελληνική δισκογραφία και να αναζητάει λέξεις και νότες που τον συγκινούν και μας συγκινούν. Τα live του ανατρεπτικά, πληθωρικά από μουσική και ιστορίες και ό,τι φέρει η στιγμή έχουν πλέον τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και την δική τους θέση στην καρδιά των ακροατών. Όσα έχει να μας δώσει ακόμα ο Μίλτος θα μας τα δίνει αφειδώς με οποιονδήποτε τρόπο, είτε αυτό είναι ένα live είτε είναι ένας δίσκος. Θα προσφέρει συνεχώς καινούρια κλειδιά για όλο και περισσότερες πόρτες της ψυχοπνευματικής μας διάθεσης και της μουσικής μας γνώσης.

Θανάσης Πάνου
Ο δίσκος του Μίλτου Πασχαλίδη "Τραγούδια που ζούνε λαθραία" κυκλοφορεί από την Cobalt Eclectic και οι "Περσείδες" από το Ogdoo Music Group.

Σχόλια

  1. Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Να προσθεσω οτι προκειται για εναν ευφυη ανθρωπο που ειναι αδυνατον να βαλτωσει καλλιτεχνικα. Ευτυχως για εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς η ευσυνειδησία του είναι αυτή που τον κρατάει φρέσκο καλλιτεχνικά. Και ναι, ευτυχώς!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη