Αλλάζουν οι άνθρωποι;


  
  Μερικοί άνθρωποι θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας. Είτε στους τρόπους μας, είτε στη συμπεριφορά μας, είτε μέσα μας βαθιά να εξοβελίσουμε κάποιες εμμονές. Μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας και να αποχαιρετίσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο, παλεύουμε να αλλάξουμε. Ίσως να τα παρατάμε κάπου προς το τέλος. Εκεί που καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι μάταιη. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ολιγόχρονης ζωής μας δίνουμε αόριστες υποσχέσεις αλλαγής. “Από Δευτέρα κόβω το τσιγάρο”, “Πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσω δίαιτα” και άλλα τέτοια παρόμοια μηρυκάζουμε άοκνα. Το θέμα είναι: πώς αλλάζουμε τελικά; Γιατί να αλλάξουμε; Μήπως αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε μας κάνει μοναδικούς; Και τελικά, αλλάζουν οι άνθρωποι;
  Δεν ξέρω αν αλλάζουν οι άνθρωποι. Δεν έχω πείρα, δεν έχω κάνει απολογισμούς. Απλά αναρωτιέμαι μήπως η προσπάθεια να αλλάξουμε είναι αυτή που τελικά μας αλλάζει σε κάτι που ποτέ μας δεν είχαμε φανταστεί ότι θα φτάναμε. Με λίγα λόγια μήπως αυτή η προσπάθεια αλλαγής, μέσα από την συνείδηση, την σιωπηλή διεργασία του κόσμου μας, την καθημερινή μάχη με τα στερεότυπα και τις βαθιά θαμμένες προκαταλήψεις μας, είναι αυτή που τελικά μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας, καθορίζει το ποιοι είμαστε.
  Αλλά αυτό είναι απλά μια σκέψη.
  Αν τωόντι αλλάζουν οι άνθρωποι, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Γίνεται αργά, σταδιακά, με πολύ κόπο, θάρρος και σθένος. Ξεκινώντας απ' τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας μέχρι τις πιο σοβαρές και απαιτητικές (απ' τον εαυτό σου πάντα) καταστάσεις. Από το πως ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και σηκώνεσαι απ' το κρεβάτι, μέχρι το πως προσεγγίζεις τους συνανθρώπους σου. Από το πως σκέφτεσαι, μέχρι το πως πράττεις. Απ' την θεωρία στην πράξη. Κι ίσως τελικά να μην αλλάξεις, αλλά θα έχεις κάνει ένα όμορφο πνευματικό ταξίδι. Και ό,τι αποκομίζεις απ' τη ζωή, ο χρόνος τα ωριμάζει και το, πονηρό μα πάντα καλοσυνάτο σου, υποσυνείδητο τα αξιοποιεί την κατάλληλη ώρα και στιγμή.
  Ως συμπέρασμα, όσοι λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε, πρέπει να αναρωτηθούμε πρώτα απ' όλα κατά πόσο θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε. Αν θες τη γνώμη μου ένας τρόπος υπάρχει να το ανακαλύψουμε αυτό: η σιωπή.


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη