Η μουσική του δρόμου



Οι μπαγλαμάδες να παίζουν Ντύλαν
κι ο Πίτερ Γκάμπριελ διπλοπενιές
ο Τομ Γουέιτς με τα κλαρίνα
και τα νταούλια να παίζουν Γιες
να παίζουν Γιες.
Πάνος Ηλιόπουλος

  Ένα μέρος με λίγη σκιά. Είναι καλοκαίρι και η ζέστη δεν βοηθάει την ονειροπόληση. Ψάχνουν ένα μέρος να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους. Να ακούγονται όλοι. Ο ανταγωνισμός είναι άγνωστη λέξη. Όλοι είναι χαμένοι. Σε όλους κάτι λείπει. Το βρίσκουν στις νότες και στα βήματα των αγνώστων.
  Στήνουν τα απαραίτητα στην άσφαλτο, βγάζουν τα όργανα απ' τις θήκες τους, κάθονται κάτω ή μπροστά στο μικρόφωνο. Και όλα ξεκινούν. Ένας ολόκληρος πλανήτης συγκεντρώνεται σε μερικά μόνο μέτρα, μπορεί και χιλιόμετρα.
  Ο John Lennon συνάντησε τον Μάρκο Βαμβακάρη και έπαιξαν την Φραγκοσυριανή με πιάνο. Ο Βασίλης Τσιτσάνης γνώρισε από κοντά τον Tom Waits και πρόσθεσαν στη Martha μια μελωδία με μπουζούκι. Τα Αιγυπτιακά κρουστά αγκάλιασαν τις μπαλάντες του Neil Young και τα Ινδικά αρπίσματα έσμιξαν με τα χορευτικά τανγκό των Λατίνων. Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγούδησε επιτέλους με την Yma Sumaq, ο Μίλτος Πασχαλίδης με τον Bruce Springsteen και ο Θάνος Μικρούτσικος έφερε μαζί του τους 7 νάνους και τους σκόρπισε στο άπειρο παρέα με τον Pavarotti. Οι Active Member έβαλαν στίχους σε μουσική του Bach και ο Rachmaninoff χάρισε μια μελωδία στους Metallica. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγούδησε ένα τραγούδι του Λοΐζου με τον Τσαουσάκη και ο Παυλίδης με τον Αγγελάκα και τους Πυξ Λαξ τραγούδησαν μαζί μου το Ζαλίζομαι.
  Οι δρόμοι γέμιζαν με κόσμο και με νότες. Ένα φως απλωνόταν πάνω από όλη τη γη δίχως κανείς να γνωρίζει την πηγή του. Έμοιαζε να έχει όλα τα χρώματα, όλα τα συναισθήματα και το ανεξήγητο γραμμένο σε μια γλώσσα απ' όλους κατανοητή.
  Οι δρόμοι γέμιζαν με κόσμο κι ο κόσμος άκουγε την μουσική τους.


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη