Για τον Έρωτα - Charles Bukowski



αγάπη είναι ένα τσιγάρο με φίλτρο
βαλμένο στο στόμα σου και
αναμμένο ανάποδα
Ch.B.

  Είναι αδύνατον να κυκλοφορήσει καινούριο βιβλίο του Bukowski και να μην το πάρω αμέσως στα χέρια μου, να μην το κλειδώσω στην αγκαλιά μου κι ύστερα να φύγω μαζί του. Ακόμα κι αν δεν το διαβάσω αμέσως (όπως καταλαβαίνετε η στοίβα με τα αδιάβαστα ποτέ δεν μικραίνει), ξέρω ότι θα βρίσκεται εκεί, κάπου κοντά μου κι όποτε χρειαστώ την γοητευτική γραφή του θα με περιμένει κλείνοντάς μου το μάτι.
  Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με σαγηνεύει, που με μαγεύει σ' αυτόν τον συγγραφέα και τις λέξεις του. Παρ' ότι η ζωή μου με την δική του βρίσκονται στα δύο αντίθετα άκρα (προς το παρόν), οι τόσο ωμές όσο και ρομαντικές -με τον τρόπο τους- περιγραφές του με φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ψυχική και πνευματική πληρότητα που πάντοτε αναζητάω. Η μακάβρια, καταθλιπτική και συγκαταβατική με τον θάνατο και τη ματαιότητα γραφή του, μ' έναν παράδοξο τρόπο με ζωντανεύουν. Ίσως είναι ένα κενό που συμπληρώνεται, ένας ασθενικός προβολέας που φωτίζει την αντίπερα όχθη, εκείνη που παρακαλάμε να φτάσουμε, να ψηλαφίσουμε έστω, μ' ένα σάλτο και που τελικά χρειάζεται θάρρος και πείσμα για να κερδίσεις τη μάχη με τα νερά του ποταμού και να μην αφεθείς στο ορμητικό και επικίνδυνο ρεύμα τους.
  Γι' άλλη μια φορά, λοιπόν, κάνοντας μια γύρα, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, στα βιβλιοπωλεία που αγαπώ, έπεσα πάνω σε μια φρέσκια έκδοση με αυτό το πανέμορφο κόκκινο εξώφυλλο που βλέπετε στη φωτογραφία, μια συλλογή ποιημάτων του Bukowski για τον έρωτα. Όλα τα ποιήματα του βιβλίου είχαν δημοσιευτεί διάσπαρτα σε διάφορα αμερικάνικα περιοδικά, έχοντας υποστεί αρκετές τροποποιήσεις από τους εκδότες τους. Στη συγκεκριμένη έκδοση, όμως, είναι τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Bukowski με ελάχιστες αλλαγές από τον επιμελητή του βιβλίου. Μερικά απ' αυτά τα χειρόγραφα δεν μπόρεσαν να βρεθούν κι έτσι τοποθετήθηκαν στο βιβλίο σύμφωνα με την έκδοση του εκάστοτε περιοδικού.
  Τα περισσότερα ποιήματα αναφέρονται στις γυναίκες που πέρασαν απ' τη ζωή του Charles Bukowski και στις σεξουαλικές εμπειρίες του. Κάποια εκφράζουν τον τρόπο που έβλεπε αυτός τον έρωτα και κάποια αναφέρονται στην κόρη του για την οποία εγώ δεν είχα διαβάσει μέχρι τώρα κάτι σε άλλο βιβλίο του. Για την γραφή του δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Έχετε βαρεθεί κι εσείς να τα ακούτε και να τα διαβάζετε από τον υποφαινόμενο.
  Γενικά ο Bukowski είναι ο περιθωριακός Αμερικάνος λογοτέχνης που όσοι τον διαβάζουν και τον αγαπούν, το κάνουν γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αυτό το βιβλίο είναι απ' τις καλύτερες συλλογές του που έχουν πέσει στα χέρια μου. Και σε όποιον λατρεύει την αδίστακτη αυτή πένα και τις καλτ ιστορίες της, του συνιστώ ανεπιφύλακτα να αφεθεί στις μεθυστικές σελίδες του.


Θανάσης Πάνου
Το βιβλίο του Charles Bukowski Για τον Έρωτα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη