Το Αυτό - Stephen King



Αν τα γρανάζια του σύμπαντος λειτουργούν συντονισμένα, τότε το κακό πάντα αναπληρώνεται με το καλό -το καλό όμως μπορεί να είναι εξίσου αποτρόπαιο.
S.K.

  Το 2019 με βρήκε να διαβάζω λογοτεχνία τρόμου και συγκεκριμένα τον σημαντικότερο εκπρόσωπό της εδώ και (δεν ξέρω κι εγώ πόσα) χρόνια. Τον Stephen King. Ομολογώ ότι σ' αυτό το είδος λογοτεχνίας δεν έχω εντρυφήσει τόσο όσο σε άλλα, εξόν απ' τα γραπτά του Πόε και του Λάβκραφτ που έχουν πέσει στα χέρια μου.
  Το 2017 έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο το ριμέικ του It που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King. Σχεδόν μαζί με την ταινία κυκλοφόρησε και το βιβλίο σε δύο ογκώδεις τόμους (1750 σελίδες σύνολο), σε μετάφραση Έφη Τσιρώνη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Εγώ το διάβασα φέτος, κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και το τελείωσα σήμερα (Παρασκευή 18 Ιανουαρίου).
  Σε μια μικρή πόλη του Μέιν, το Ντέρι το 1958 ξεσπάει ένα άγριο κύμα εξαφανίσεων και δολοφονιών παιδιών. Η αρχή γίνεται με τον Τζορτζ Ντένμπροου, τον αδελφό του Μπιλ του Κεκέ, του Μπιλ του Γίγαντα, ο οποίος θα ηγηθεί μιας παρέας εφτά παιδιών (έξι αγόρια και ένα κορίτσι) που θα προσπαθήσουν να κατατροπώσουν και να σταματήσουν Το Αυτό. Ό,τι κι αν είναι, όποια κι αν είναι η μορφή του. Είτε είναι Λυκάνθρωπος, Μούμια, Πουλί, Κλόουν... 27 χρόνια αργότερα, ο μοναδικός από την παρέα που έμεινε στο Ντέρι, τηλεφωνεί στους υπόλοιπους για να τους ενημερώσει ότι επέστρεψε. Το Αυτό επέστρεψε. Τους θυμίζει ότι κάποτε είχαν δώσει μια υπόσχεση. Ότι θα επέστρεφαν κι εκείνοι, αν επέστρεφε κι αυτό. Έτσι το 1985 ο κύκλος ξανανοίγει και το κυνήγι ξεκινάει και πάλι. Αλλά αυτή τη φορά το ξέρουν: είτε θα το νικήσουν, είτε θα πεθάνουν.
  Το Αυτό είναι ένα μεγάλο βιβλίο. Γεμάτο. Χορταστικό. Αν και όταν τελειώνει θέλεις λίγο ακόμα και λίγο ακόμα και λίγο ακόμα... Η ιστορία του τρομακτική και ανθρώπινη, ρεαλιστική και μεταφυσική, συγκινητική.
  Η μαεστρία του Stephen King σε αυτές τις χίλιες και βάλε σελίδες, δεν νομίζω ότι μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Η λεπτομερής αφήγησή του με αυτόν τον ζωντανό ρυθμό εν είδει καρδιακού παλμού και που σε κάποια σημεία ξεπερνάει τα όρια της ταχυπαλμίας, σε συνδυασμό με τις ευρηματικές του παρομοιώσεις, εξηγούν τεκμηριωμένα τον λόγο που είναι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας όλων των εποχών.
  Μέσα στο 2019 είναι σίγουρο ότι θα αφιερώσω αρκετό χρόνο στα βιβλία του King, με αποτέλεσμα να γράψω κάποια στιγμή ένα πιο αναλυτικό άρθρο.

Υ.Γ. Χαϊγιό Σίλβερ, ΠΑΜΕΕΕ!


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη