Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

 


Όσα συνέβησαν εχθές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μας δείχνουν δυο πράγματα πολύ σημαντικά για τις ημέρες που έρχονται και για τις επόμενες διαδηλώσεις που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν.

Πρώτον, οι διαδηλωτές που βγήκαν στο δρόμο απέδειξαν ότι σε καιρούς δύσκολους και απαιτητικούς όπως είναι η εποχή που διανύουμε, οι πολιτικές εκδηλώσεις, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, μπορούν να διεξαχθούν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, απολύτως ειρηνικά και με υποδειγματική οργάνωση.

Δεύτερον, η αστυνομία απέδειξε -για άλλη μια φορά- μόνη της και χωρίς καμία αφορμή ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σώμα προστασίας της κοινωνίας και του πολίτη, αλλά το άκρως αντίθετο: αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την αρμονική και ειρηνική διάθεση των πολιτών, καθώς και την βασική πηγή βίας, καταστολής και αναστάτωσης της κοινωνίας, των δικαιωμάτων της και της διεκδίκησης αυτών.

Πρέπει, ωστόσο, να γίνει σαφές ότι δεν βάζουμε όλους τους αστυνομικούς στο ίδιο τσουβάλι, καθώς υπάρχουν κινήματα εντός της αστυνομίας που μάχονται αυτή την συμπεριφορά (π.χ. Πρωτοβουλία Αστυνομικών), αλλά αναφερόμαστε σε εκείνη την αρκετά μεγάλη μερίδα των μελών του σώματος που βγαίνουν στο δρόμο με σκοπό να ικανοποιήσουν τις βίαιες και φασιστικές ορέξεις τους φορώντας προστατευτικούς μανδύες, όπως αυτόν της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Έτσι, ύστερα από τα χθεσινά γεγονότα συνεχίζουμε να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά κι ελπίζουμε πως η παραπληροφόρηση και τα fake news δεν εμπόδισαν πολλούς ανθρώπους να ανοίξουν και τα δικά τους.

Να υπενθυμίζουμε συχνά στους εαυτούς μας αυτό το διάστημα πως η κοινωνικοπολιτική και υγειονομική κατάσταση και η δική μας ψυχολογική δεν γίνεται να πηγαίνουν μόνο χάλια για πάντα. Δεν είναι αυτή η φυσική ροή των πραγμάτων. Ο δρόμος δεν είναι μόνο κατηφορικός. Κι όταν νιώθουμε πως έχουν φτάσει όλα σε μια κορύφωση, αυτό σημαίνει πως θ' αρχίσουν σιγά σιγά όλα να αλλάζουν. Όχι απ' την μια μέρα στην άλλη. Με υπομονή, αγώνα και εσωτερική δύναμη.

Όπως έγραφε και ο σπουδαίος στιχουργός Άλκης Αλκαίος: το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή.


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη