Μάνος: Λοΐζος και Χατζιδάκις

Η 22α και η 23η του Οκτώβρη είναι δύο πολύ σημαντικές ημέρες για την Τέχνη και ειδικότερα για την ελληνική μουσική και δισκογραφία. 

Στις 22 Οκτωβρίου του 1937 γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια ο συνθέτης και τραγουδοποιός Μάνος Λοΐζος. Στη σύντομη πορεία της ζωής του θα αποτελέσει έναν από τους σπουδαιότερους και σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Από το 1962 που θα ηχογραφήσει το πρώτο του σαρανταπεντάρι «Το τραγούδι του δρόμου» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα (μτφ. Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεία Γιώργου Μούτσιου, θα ακολουθήσουν σπουδαίοι δίσκοι όπως Ο Σταθμός (1968), Θαλασσογραφίες (1970), Τραγούδια του δρόμου (1974), Τα Νέγρικα (1975) και πολλά άλλα. Τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται σε δίσκους διαφόρων ερμηνευτών, όπως του Μανώλη Ρασούλη, του Στέλιου Καζαντζίδη και άλλων. Συνεργάστηκε με σημαντικούς στιχουργούς, όπως τον Λευτέρη Παπαδόπουλου, τον Μανώλη Ρασούλη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη και με σπουδαίους ερμηνευτές, όπως τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Χάρις Αλεξίου και την Μαρία Φαραντούρη. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982 σε νοσοκομείο της Μόσχας, αφού διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια κι ύστερα από δύο εγκεφαλικά επεισόδια. Το 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου, τιμώντας τα 70 χρόνια από την γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1925 γεννήθηκε στην Ξάνθη ο Έλληνας συνθέτης, ποιητής, τραγουδοποιός και μαέστρος Μάνος Χατζιδάκις. Το πλούσιο μουσικό και δισκογραφικό του έργο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, όχι μόνο για τον ελλαδικό χώρο, αλλά εν γένει για την παγκόσμια μουσική σκηνή. Το καλοκαίρι του 1944 σε ηλικία 19 ετών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην θεατρική παράσταση «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολομού από το νεοσύστατο τότε Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Από τότε θα ακολουθήσουν πολλές συνεργασίες με το θέατρο και τον κινηματογράφο και μια συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης που θα κρατήσει 15 χρόνια. Η επιρροή του στο ελληνικό τραγούδι είναι μεγάλη, καθώς εκτός από τις σπουδαίες του συνθέσεις, έφερε στο προσκήνιο και το ρεμπέτικο τραγούδι με την περίφημη διάλεξή του στις 31 Ιανουαρίου του 1949 (σε ηλικία 23 ετών) στο Θέατρο Τέχνης, όπου ακολούθησε συναυλία με τον Μάρκο Βαμβακάρη και την Σωτηρία Μπέλλου. Ο Μάνος Χατζιδάκις από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στον πολιτικό και τον δημόσιο βίο της χώρας. Διατέλεσε και διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και αργότερα αποκλειστικά του Τρίτου Προγράμματος. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του: Το Χαμόγελο της Τζοκόντας (1964), Μυθολογία (1965), Ματωμένος Γάμος (1948), Ο Μεγάλος Ερωτικός (1972), Πορνογραφία (1982) κ.α. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 1994.


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη