Αντώνης Σουρούνης: Γκασταρμπάιτερ, Ναυτικός και Συγγραφέας

 


Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο Αντώνης Σουρούνης είναι από τους αφηγητές που με την γραφή τους σε παρασέρνουν στον κόσμο τους σαν φύλλο στο νερό. Οι εμπειρίες τους γίνονται και δικές σου. Τα γέλια τους, η λύπη τους, η μιζέρια, η μελαγχολία, οι έρωτές τους, γίνονται δικό σου παρόν και παρελθόν. 

Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1942 -στη μέση ακριβώς της χρονιάς όπως έλεγε και ο ίδιος- στην Θεσσαλονίκη. Έζησε αρκετά χρόνια στην Γερμανία όπου ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα, αλλά και ταξίδεψε πολύ δουλεύοντας στα καράβια. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο, έφυγε για τη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει όλοι του οι συγγενείς. Μετά από μερικά εξάμηνα σε γερμανικά και αυστριακά πανεπιστήμια, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες, διακόπτει τη φοίτηση και ταξιδεύει δουλεύοντας. Εργάστηκε από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίχτης ρουλέτας. 

Τα βιβλία του βασίστηκαν κυρίως στις εμπειρίες της ζωής του. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ένα αγόρι που γελάει και κλαίει» κυκλοφόρησε το 1969. Από τότε ακολούθησαν σπουδαία μυθιστορήματα όπως «Οι συμπαίχτες» (1977), «Γκας ο γκάνγκστερ» (2000), «Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι» (1985), «Ο Χορός των Ρόδων» (1994) για το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1995 και «Το μονοπάτι στη θάλασσα» (2006) στο οποίο αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη στην Οδό Μουσών και για το οποίο επίσης βραβεύτηκε το 2007 με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω. Απομονώθηκε τρία χρόνια για να γράψει το τελευταίο αυτό έργο. 

Δημοσίευσε δύο συγκεντρωτικούς τόμους με τα κείμενα που έγραψε στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία στην στήλη «Μερόνυχτα Σαββάτου», στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στην Μακεδονία της Κυριακής, με τίτλους «Κυριακάτικες ιστορίες» (2002) και «Νύχτες με Ουρά» (2010). 

Το πολυγραφότατο έργο του περιλαμβάνει επίσης δυο νουβέλες με τίτλους «Πάσχα στο χωριό» (1991) και «Το μπαστούνι» (2007), αλλά και συλλογές διηγημάτων και αφηγημάτων όπως τα «Μερόνυχτα Φρανκφούρτης» (1982), «Μισόν αιώνα άνθρωπος» (1996) και «Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου» (1983).

Ο Αντώνης Σουρούνης αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες φωνές της ελληνικής λογοτεχνίας με συναρπαστική γραφή, παντρεύοντας στις πλοκές των ιστοριών του την φαντασία με την πραγματικότητα με κέντρο πάντα το αστικό περιβάλλον της Ευρώπης, αλλά ενίοτε και τους γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας στους οποίους ανήκε και ο ίδιος. 

Πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 2016 σε ηλικία 74 ετών. 


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη