The Boss

 


Λίγοι ροκ σταρς έχουν καταφέρει να παραμείνουν για σαράντα-πενήντα χρόνια στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό προσκήνιο, διατηρώντας κι αναβαθμίζοντας μιαν αστείρευτη πηγή δημιουργικότητας. Λίγοι έχουν καταφέρει να μεγαλώνουν με τα χρόνια όλο και περισσότερο το κοινό τους και να το εκπλήσσουν με κάθε νέα τους πρόταση στην δισκογραφία τους. Ακόμα λιγότεροι έχουν καταφέρει να στιγματίσουν μια, δυο και τρεις γενιές με την μουσική τους, την παρουσία τους και τον κοινωνικό αγώνας τους μέσα απ' αυτές.

Ένας απ' αυτούς σήμερα έχει γενέθλια, κλείνει τα εβδομήντα ένα, ενώ μοιάζει με πενήντα με ψυχή εικοσάχρονου και με ενέργεια που καθώς ξοδεύεται φαίνεται να γεμίζει ξανά δυο φορές. Ο Bruce Springsteen, Το Αφεντικό της rock 'n' roll μουσικής, γιορτάζει σήμερα κι εμείς γιορτάζουμε μαζί του την κάθε στιγμή που ήταν στήριγμα και συνοδοιπόρος στη ζωή μας.

Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1973 με τίτλο “Greetings from Asbury Park, N.J.”, ενώ η εκτόξευση της καριέρας του θα έρθει δυο χρόνια αργότερα με το άλμπουμ “Born to Run”. Το ομότιτλο τραγούδι μαζί με τα “Thunder Road” και “Jungleland” σύστησαν τον Springsteen στο κοινό, αγαπήθηκαν πολύ κι έβαλαν μπρος τη μηχανή που θα τραβούσε προς την κορυφή του κόσμου. Δίσκοι και τραγούδια-σταθμοί που χόρεψαν και τραγούδησαν άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη θα έφταναν τον Bruce Springsteen και τους μουσικούς του, The E-Street Band, στο απόγειο της rock 'n' roll και θα τους άφηναν εκεί για πάντα. Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της παγκόσμιας μουσικής είναι ο δίσκος “Born in the U.S.A.” που κυκλοφόρησε το 1984 και έγινε ο τρίτος εμπορικότερος δίσκος όλων των εποχών. “Dancing in the Dark”, “Downbound Train”, “I'm on fire”, “I'm going down”, “Glory Days”, “My hometown”, είναι τραγούδια που μέχρι σήμερα συστήνονται στους νεότερους και δημιουργούν αναμνήσεις στους παλαιότερους. Το ιστορικό εξώφυλλο του δίσκου (βλ. στο τέλος του άρθρου) έκανε τον γύρο του κόσμου κι έγινε αντικείμενο θαυμασμού σε πάρα πολλά σπίτια. Το επόμενο σπουδαίο δισκογραφικό εγχείρημα του Αφεντικού, θα έρθει το 2002 με τον δίσκο “The Rising”. Τα τραγούδια, όλα γραμμένα για την τραγωδία των δίδυμων πύργων στην Αμερική στις 11-09-2001, έχουν κάτι το φωτεινό και σκοτεινό ταυτόχρονα. Φωτεινό για το αύριο, σκοτεινό για το χθες. Ο δίσκος θεωρείται εμβληματικός τόσο για την θεματολογία του όσο και για την δυναμικότητα των μελωδιών και των στίχων των τραγουδιών.

Από τον Οκτώβρη του 2017 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 ο Bruce βρέθηκε στη σκηνή του Broadway της Νέας Υόρκης παρουσιάζοντας μια μουσικό-αφηγηματική παράσταση, μόνος επί σκηνής με ένα πιάνο και μια κιθάρα. Η παράσταση είχε τρομερή επιτυχία με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί πολλούς μήνες πριν και οι παρατάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παράσταση να μαγνητοσκοπηθεί και να κυκλοφορήσει σε ταινία από το Netflix, αλλά και σε δίσκο.

Τα καλά νέα ήρθαν πριν λίγο καιρό όταν ο Bruce και η παρέα του ανακοίνωσαν τον νέο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, δημοσιεύοντας το single “Letter to you” με βιντεοκλίπ τα στιγμιότυπα από το studio τις ημέρες των ηχογραφήσεων. Ο Springsteen ανέφερε χαρακτηριστικά πως ηχογράφησαν τον δίσκο μέσα σε πέντε ημέρες παίζοντας live στο studio κι ότι ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που έχει ζήσει. Εμείς αδημονούμε να ακούσουμε το τελικό αποτέλεσμα και μέχρι τότε ακούμε όλα όσα αγαπήσαμε από την πλούσια δισκογραφία του Bruce Springsteen και γιορτάζουμε μαζί του τα εβδομηκοστά πρώτα γενέθλιά του.


Θανάσης Πάνου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη