Μανώλης Φάμελλος - Μικρή ανθολογία δωματίου


Ο Μανώλης Φάμελλος για μένα ανήκει σ' εκείνη την κατηγορία των τραγουδοποιών που δεν τους ακούω καθημερινά ούτε παίζω τα τραγούδια τους στην κιθάρα κάθε μέρα, αλλά θα τους ακούσω και θα τους ερμηνεύσω όποτε τους χρειαστώ. Αν κι αυτό φαίνεται κάπως κυνικό, το θεωρώ κολακευτικό για έναν μουσικό. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μου αρέσουν τόσο τα τραγούδια του ή ότι δεν μου αρέσουν όλα. Οι αφηγήσεις του αποτελούν ηχητικό φόντο σε ξεχωριστές συναισθηματικές περιστάσεις με αποτέλεσμα η λαχτάρα της ακρόασης να γίνεται με κατάνυξη και με μια γενναία δόση ανακούφισης.

Η δίμηνη καραντίνα που πέρασε, για άλλους ήταν ένα τέλμα απραξίας και ψυχοσωματικής παράλυσης και για άλλους μια δημιουργική διέξοδος σε μονοπάτια που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην είχανε διαβεί. Και να που βρέθηκα κι εγώ να ακούω, σε συνεχή επανάληψη τις τελευταίες μέρες, μια συλλογή τραγουδιών καρπό αυτής της περιόδου, γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις και έμπνευση για το μέλλον.

Μετά τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τα περιβόητα «Καραντίνα Songs», ο Μανώλης Φάμελλος παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή (προς το παρόν ελπίζω) την «Μικρή ανθολογία δωματίου» με δώδεκα κιθαριστικές εκδοχές δικών του και άλλων τραγουδιών. Από τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Γιάννη Σπανό και τον Μιχάλη Σουγιούλ, στον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, ο Μανώλης Φάμελλος με την κιθάρα του συνδυάζει τις νότες του με τις δικές του και μας παίρνει μαζί σ' ένα ταξίδι στις μελωδίες που αγάπησε και σ' αυτές που έφτιαξε και αγαπήσαμε εμείς. Μια παραγωγή που -όπως λέει και ο ίδιος- δεν κόστισε τίποτα, καταφέρνει με την απλότητά της να αξίζει τόσα πολλά και να προσφέρει άλλα τόσα.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα υπόψη μου μέχρι πρότινος ότι ο Φάμελλος είναι τόσο σπουδαίος μουσικός. Ότι είναι τόσο αξιοζήλευτος παίχτης στην κιθάρα. Ότι μπορεί να μας χαρίσει ένα αποτέλεσμα σαν κι αυτό, τόσο μεστό και ολοκληρωμένο παίζοντας τραγούδια solo. Ούτε, όμως, την αντίθετη εντύπωση είχα κι έτσι η «Μικρή ανθολογία δωματίου» αποτελεί για μένα ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας και πολλά υποσχόμενης συνέχειας.

Το άλμπουμ είναι ελεύθερο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ στο YouTube έχουν δημοσιευτεί κάποια τραγούδια με βίντεο από την ηχογράφησή τους. Μπείτε να τ' ακούσετε και να τ' απολαύσετε.



Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη