Πέντε λογοτεχνικές προτάσεις



  Τώρα που κάθομαι και γράφω αυτές τις λέξεις είναι πρωί, έξω βρέχει για τα καλά κι εγώ περιμένω να έρθει το μεσημέρι να φάω και να κάτσω στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο να γεμίσει τις απογευματινές ώρες. Και μιλώντας για καλά βιβλία, σκέφτομαι πως τον τελευταίο καιρό έπεσαν αρκετά από δαύτα στα χέρια μου. Όπως συμβαίνει σε όλους μας, όταν βλέπουμε, ακούμε ή διαβάζουμε μια καλή ιστορία, θέλουμε μετά να την μοιραστούμε με όποιον συναντάμε. Έτσι, λοιπόν, κι εγώ πήρα την απόφαση να γράψω αυτό το κείμενο για βιβλία που διάβασα πρόσφατα και με ενθουσίασαν, αλλά και για άλλα που διάβασα πριν από καιρό και συνεχίζουν να με συντροφεύουν σαν δροσερά μαξιλάρια σε κουρασμένο προσκεφάλι.
  Προσπάθησα να διαλέξω πέντε βιβλία που ικανοποιούν πέντε διαφορετικά γούστα για να υπάρχει ποικιλία και για να μην απογοητεύσουμε κανέναν τυχόν επίδοξο αναγνώστη.

1.Stephen King – Το Ινστιτούτο


Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Stephen King που κυκλοφόρησε στα τέλη του προηγούμενου έτους, είναι μια δυνατή ιστορία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Ο Λουκ Έλις ένα ιδιοφυές δωδεκάχρονο αγόρι απάγεται ένα βράδυ από το σπίτι του και οι γονείς του δολοφονούνται. Εκείνος, ωστόσο, δεν το ξέρει και ξυπνάει σ' ένα δωμάτιο ολόιδιο με το δικό του. Με την πάροδο των ημερών θα ανακαλύψει ότι οι ενέργειες του Ινστιτούτου όπου βρίσκεται είναι απάνθρωπες και εγκληματικές. Με την συντροφιά των καινούριων του φίλων, της Καλίσα, του Νικ, του Τζορτζ, της Άιρις και του μικρού Έιβερι, ο Λουκ αποφασίζει να πάρει την τύχη όλων στα χέρια του όταν ένας ένας αποχωρεί από το Πίσω Μισό προς το Μπροστινό Μισό όπου κανείς δεν ξέρει τίποτα με βεβαιότητα γι' αυτό και μόνο οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ανατριχιαστικές. Μια πολύ δυνατή ιστορία που στο τέλος συγκινεί και τον πιο σκληρό αναγνώστη.

2.Γιάννης Μαρής – Η Κυρία της Νύχτας


Το συγκλονιστικό αυτό αστυνομικό ψυχογράφημα του Γιάννη Μαρή, κυκλοφόρησε ως ενιαίο βιβλίο για πρώτη φορά το 2012. Η πρώτη του δημοσίευση ήταν σε συνέχειες στο περιοδικό Ακρόπολη τον Νοέμβριο του 1955 και στο περιοδικό Πρώτο το 1962 (στο δεύτερο με τίτλο «Ένας άγγελος από την κόλαση»). Η Λιάνα Περέζ μια πλούσια κι αινιγματική γυναίκα που φαίνεται να έχει ντυθεί το μίσος και να έχει βάλει σκοπό της ζωής της την εκδίκηση, σκορπάει στο πέρασμά της την καταστροφή και τον θάνατο με μόνο όπλο την ομορφιά και τον κυκλοθυμικό χαρακτήρα της. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τους άντρες να πέσουν στην παγίδα της χωρίς να ξέρουν τι είναι αυτό που τους περιμένει. Επηρεασμένο από τα φιλμ νουάρ του αμερικανικού κινηματογράφου, θεωρείται από πολλούς το καλύτερο βιβλίο του πατέρα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

3.Αντώνης Σουρούνης – Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι


Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του συγγραφέα του, το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1989. Με τον πάντοτε εξαιρετικό δομημένο λόγο του και το χιούμορ του, ο Αντώνης Σουρούνης αφηγείται την ιστορία του ναύτη Αντώνη Τσιρώνη που χτυπάει άσχημα στο κεφάλι τη στιγμή που το βαπόρι του αράζει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη ο ήρωας προσπαθεί να τα βγάλει πέρα κατάκοιτος σε μια ξένη χώρα με ανθρώπους που θέτουν συνέχεια διλήμματα και ζητούν από αυτόν να τα λύσει. Με την βοήθεια του Έλληνα Γκας του Γκάνγκστερ, ο Τσιρώνης βιώνει κωμικοτραγικές καταστάσεις που κάνουν το βιβλίο αυτό ένα από τα απολαυστικότερα αναγνώσματα που έχω διαβάσει.

4.Lee Child – Κλοιός Θανάτου


Η πρώτη περιπέτεια του Τζακ Ρίτσερ, ενός από τους πιο εναλλακτικούς και καλτ λογοτεχνικούς αντιήρωες, κυκλοφόρησε το 1997 και καθόρισε τόσο αυτόν όσο και τον συγγραφέα του James Grant ή αλλιώς Lee Child. Ύστερα από δεκατρία χρόνια στην Στρατονομία, ο Ρίτσερ είναι ένας περιπλανώμενος. Ως τέτοιος κατεβαίνει από μια τυχαία (;) παρόρμηση από το λεωφορείο στην πόλη του Μάργκρεϊβ κι εκεί συλλαμβάνεται αναίτια κατηγορούμενος για τον φόνο ενός αγνώστου με διαλυμένο πρόσωπο. Ο Ρίτσερ, που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένας επιδέξιος σκακιστής της αληθινής ζωής, καταλαβαίνει γρήγορα ότι είναι μπλεγμένος σε μια συνωμοσία που έχει αντίκτυπο όχι μόνο σ' αυτή την άγνωστη μικρή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά σε ολόκληρη την χώρα. Η επιλογή όμως του Τζακ Ρίτσερ ως αποδιοπομπαίου τράγου είναι η πρώτη λάθος κίνηση που θα φέρει πολλές ακόμα και θα βάλει σε κίνδυνο τόσο τη δική του ζωή, αλλά και αυτή της αγαπημένης του Ρόσκο. Ένα βιβλίο γρήγορο, γεμάτο αγωνία, ένταση και ρομαντισμό.

5.Roberto Bolaño – Το παγοδρόμιο


Ποιητές, συγγραφείς, παροδικές ερωμένες και παροδικοί έρωτες, σεξ κι ένα έγκλημα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το -κατά την γνώμη μου- καλύτερο μυθιστόρημα του αγαπημένου μου Χιλιανού συγγραφέα. Όπως και στα περισσότερα μυθιστορήματά του, έτσι κι εδώ τα πρόσωπα του έργου είναι αυτά που παίρνουν τον λόγο και αφηγούνται την ιστορία που διαδραματίζεται στην μικρή πόλη Ζ της Καταλονίας υπό το πρίσμα του ο καθένας. Είναι ένα από τα στοιχεία που με ενθουσιάζουν και με συγκινούν πάντα στον Roberto Bolaño σε συνδυασμό με την λυρική γραφή του και την ποικιλία της ιστορίας του. Στήνοντας τον δικό του ιδιόμορφο κόσμο όπου η ποίηση κι ο έρωτας παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο, ο Bolaño προσφέρει μια μοναδική αναγνωστική απόλαυση που καθόρισε τις λογοτεχνικές προτιμήσεις μου, το γράψιμό μου και φυσικά την εφηβεία μου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη