Πέντε κινηματογραφικές προτάσεις



  Πέρα από μουσικές και διαβάσματα που μπορούμε να απολαύσουμε σε καιρούς καραντίνας μέσα στο σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να μεταπηδήσουμε σε άλλους κόσμους και ιστορίες μέσα από την έβδομη τέχνη: τον κινηματογράφο. Ταινίες που υπό συνθήκες ρουτίνας και υποχρεώσεων δεν έχουμε το κουράγιο ή την αντοχή να παρακολουθήσουμε, μπορούμε κάλλιστα να τις εντάξουμε στον (άπλετο πλέον) ελεύθερο χρόνο μας.
  Προτού, όμως, σας προτείνω πέντε ταινίες σύμφωνα με το δικό μου γούστο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι ο κατ' εξοχήν μυημένος στα βάθη και στη γνώση της τέχνης αυτής και οι επιλογές μου είναι περιορισμένες σε σχέση με τους ειδήμονες ή αλλιώς σινεφίλ.
  Θυμηθείτε: μένουμε σπίτι, πλένουμε χέρια, προσέχουμε και βοηθάμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας έχουν ανάγκη.

1.Σπάρτακος (Spartacus) – 1960


  Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
  Σενάριο: Dalton Trumbo
  Το επικό ιστορικό δράμα βασισμένο στην ζωή του Σπάρτακου και στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Howard Fast κυκλοφόρησε το 1960 και αποτελεί το εφαλτήριο του θρυλικού σκηνοθέτη Stanley Kubrick. Ο σκλάβος κι ύστερα μονομάχος Σπάρτακος, ξεκινά μια επανάσταση μαζί με τους υπόλοιπους παλαιστές εναντίον των αριστοκρατών και των βασιλέων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξαιτίας της κακομεταχείρισης και της ανάλγητης συμπεριφοράς τους να διασκεδάζουν βλέποντάς τους να πεθαίνουν στην αρένα. Εκείνος ερωτεύεται την όμορφη Βαρίνια μια δούλα και πόρνη που ζει στο ίδιο παλάτι, και δίνει μάχη για τη ζωή του για να τη σώσει από την εκμετάλλευση των μεγάλων αντρών της Ρώμης. Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα με πρωταγωνιστές τους Kirk Douglas, Laurence Olivier και Jean Simmons.

2.Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight) – 2008

  Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
  Σενάριο: Christopher & Jonathan Nolan
  Η δεύτερη ταινία της τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη με πρωταγωνιστή τον Christian Bale στον ρόλο του Batman και τον Heath Ledger στον ρόλο του Joker, έκανε πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη τον Ιούλιο του 2008 και πέρα από τις διθυραμβικές κριτικές που πήρε, ξεπέρασε τα ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα. Ο Bruce Wayne βλέπει την πόλη του να απειλείται από έναν σχεδόν αόρατο εγκληματία που βάφεται σαν κλόουν και αυτοαποκαλείται Joker (γελωτοποιός) και αφήνει την υπογραφή του με την ομώνυμη κάρτα της τράπουλας. Ο Batman παίρνει ξανά στα χέρια του την ευθύνη για την σωτηρία της Gotham City όταν αυτή βουλιάζει στο χάος. Η κλασσική μάχη του Batman εναντίον του Joker παίρνει σάρκα και οστά υπό την ματιά ενός απ' τους σπουδαιότερους σύγχρονους σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

3.Κάποτε στο... Χόλιγουντ (Once upon a time in... Hollywood) – 2019

  Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
  Σενάριο: Quentin Tarantino
  Η ένατη ταινία του Ταραντίνο που βγήκε στις αίθουσες της χώρας μας τον Αύγουστο που μας πέρασε, προβαλλόταν για παραπάνω από έξι εβδομάδες συνεχόμενα. Ο Rick Dalton και ο Cliff Booth, ένας πρωταγωνιστής ηθοποιός σειρών και ταινιών western και ο κασκαντέρ του, βιώνουν την μεγάλη αλλαγή του Hollywood στα τέλη της δεκαετίας του '60, όπου οι κινηματογραφικές παραγωγές εξελίσσονται και αφήνουν πίσω σιγά σιγά την παρωχημένη θεματολογία της καουμπόικης άγριας δύσης. Ο Rick βλέπει την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα, ενώ παράλληλα δίπλα απ΄ το σπίτι του μένει ο νέος (τότε) και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Roman Polanski μαζί με την γυναίκα του Sharon Tate. Το παλιό και το νέο Hollywood συναντιούνται σε αυτό το ερωτικό γράμμα του Quentin Tarantino στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, δημιουργώντας μια γοητευτική ατμόσφαιρα με τα συστατικά της φιλίας, των ανέμελων '60s και του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν ο Leonardo DiCaprio, ο Brad Pitt και η Margot Robbie.

4.Συνήθεις Ύποπτοι (The Usual Suspects) – 1995

  Σκηνοθεσία: Bryan Singer
  Σενάριο: Christopher McQuarrie
  Ίσως μία από τις καλύτερες και διασημότερες αστυνομικές ταινίες των τελευταίων τριάντα ετών, κυκλοφόρησε το 1995 και θεωρείται πλέον κλασσική στο είδος της και όχι μόνο. Ο Roger “Verbal” Kint είναι ο μοναδικός επιζών από μια σφαγή που έλαβε χώρα στην προβλήτα του Λιμανιού του Los Angeles. Τα στοιχεία που συλλέγει η αστυνομία και η εξιστόρηση του ίδιου του Kint περιπλέκουν όλο και περισσότερο τα πράγματα για τα μπλεξίματα μιας συμμορίας πέντε περιβόητων εγκληματιών στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Όλα γυρίζουν γύρω από το όνομα του Keyser Soze, τον εγκέφαλο του νυχτερινού υποκόσμου. Η ταινία χάρισε στον Christopher McQuarrie το όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και στον Kevin Spacey το όσκαρ β' ανδρικού ρόλου. Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Stephen Baldwin, Benicio del Toro, Gabriel Byrne, Chazz Palmiteri, Kevin Pollak και Pete Postlethwaite.

5.Μια βραδιά στο Νόττινγκ Χιλ (Notting Hill) – 1999

  Σκηνοθεσία: Roger Michell
  Σενάριο: Richard Curtis
  Ο William Thacker είναι ένας απλός ιδιοκτήτης ενός ταξιδιωτικού βιβλιοπωλείου. H Anna Scott είναι μια μεγάλη star του σινεμά που όλοι οι άνδρες την ποθούν και όλες οι γυναίκες θέλουν να της μοιάσουν. Η Anna μια μέρα μπαίνει στο βιβλιοπωλείο του William, καθώς βρίσκεται στο Notting Hill στο πλαίσιο περιοδείας για την προώθηση της καινούριας ταινίας που πρωταγωνιστεί. Ο William πέφτει ξανά πάνω της στον δρόμο και χύνει τον καφέ της. Ένα παράδοξο ειδύλλιο γεννιέται. Μια από τις κλασσικότερες αμερικανικές ρομαντικές ταινίες, κυκλοφόρησε στις αίθουσες πριν από περίπου είκοσι χρόνια κι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο χαρακτηριστική και mainstream ταινία του είδους. Οι Hugh Grant και Julia Roberts δίνουν ρεσιτάλ ερμηνειών, με τους χαρακτήρες τους να ζουν τον έρωτα που δεν υπακούει σε καμία λογική.


Θανάσης Πάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη