Φοίβος Δεληβοριάς - ANIME

 


Τι 'θελα, τι 'θελα να προχωρήσω
στο μέρος που άλλος δε γύρισε πίσω.
Φ.Δ.


Το έχουμε πει ξανά σε πολλά προηγούμενα άρθρα: είναι υπέροχο να κυκλοφορεί ένας καινούριος δίσκος, με νέα τραγούδια, με φρεσκάδα και η πλειοψηφία τους να σε βρίσκει απροετοίμαστο, ακόμα κι αν λατρεύεις τον συνθέτη, τον στιχουργό, τον ερμηνευτή και τον γνωρίζεις καλά – κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη. Από έναν έμπειρο δημιουργό, που βρίσκεται πολλά χρόνια στο προσκήνιο, όσα αριστουργήματα κι αν έχει γράψει, περιμένεις ότι θα ακούσεις μια από τα ίδια. Κι ίσως να συμβαίνει αυτό σε δυο-τρία κομμάτια. Αλλά όταν συμβαίνει μόνο σε τόσα, από τα δέκα-δώδεκα του δίσκου, τότε είναι σαν να μην συμβαίνει καθόλου.

 
Το «ANIME» του Φοίβου Δεληβοριά, που κυκλοφόρησε σε CD και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες την Παρασκευή 6 Μαΐου και αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε διπλό βινύλιο, είναι άλλη μία (κι ίσως η ισχυρότερη) απόδειξη, ότι ο Φοίβος μόνο άδικα ή τυχαία δεν θεωρείται ένας από τους πιο εμπνευσμένους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Με δέκα σημερινές, επίκαιρες και διαχρονικές αφηγήσεις, που γράφτηκαν μέσα στην τριετία '18 – '21, ο Δεληβοριάς μας τραβάει βίαια και συνάμα τρυφερά από το χέρι για να μας δείξει τα σάπια και τα αειθαλή θεμέλια του κόσμου μας: τις φαιδρές μα και επικίνδυνες κοινωνικές επιταγές του ανδρισμού -ή καλύτερα της «αντρίλας»- και τις συνέπειές του τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, αλλά και την ομορφιά του έρωτα που δεν εκλείπει ποτέ από τις καρδιές εκείνων των «αταίριαστων» που εξακολουθούν, ό,τι κι αν συμβαίνει, να πιστεύουν στην αγάπη.


Ο δίσκος ανοίγει με το «Μόνο Ψέματα», ένα τραγούδι που έχουμε ακούσει και αγαπήσει από τον Απρίλιο του 2019, συνεχίζει με το «Απόψε Είμαι Κοντά Σου», το
promo single ουσιαστικά του δίσκου, γραμμένο για όλες τις γυναίκες κι εν γένει τους ανθρώπους που έπεσαν και πέφτουν θύματα έμφυλης βίας, με στίχους μαγικούς όπως: Θα ζήσω για να δω/τους θρόνους να γκρεμίζονται/την ώρα που αγαπώ, και με την μελωδία να κλείνει ανοιχτά το μάτι -όπως λέει ο ίδιος ο Φοίβος- στην Ψεύτρα Ζωή του Μιχάλη Καπούλα και της Μαριανίνας Κριεζή (και το αφιερώνει σε αυτήν). Έρχεται το συγκινητικό «Κάποια Παιδάκια» για όλα τα παιδιά, για όλους τους ανθρώπους που γεννιούνται διαφορετικοί και καταλήγουν ίδιοι, δίνουν τα σώματα και τα ελαττώματά τους /για να αποκτήσουνε οσμή τα χρήματά τους, κι ακολουθεί «Ο Λωτοφάγος» για τους άνδρες που πίστεψαν ότι όλος ο κόσμος τους ανήκει: Μη φοβάσαι, άντρα μου, άλλο μη φοβάσαι/ ο κόσμος πάει μπροστά ενώ εσύ κοιμάσαι/ κι όταν ξυπνάς δεν ξέρεις καν ότι κοιμόσουν/ πέτα τα πίσω σου όσα μέχρι χθες θυμόσουν. «Ένα Σάββατο Που Μοιάζει Κυριακή», μια βόλτα στη Σαλονίκη με βλέμμα ερωτικό, για να έρθει η αρχαϊκή «Άγρια Ορχιδέα» και να τα σαρώσει όλα, χωρίς ενδοιασμούς και να πει αυτό το «έχω βαρεθεί» που θέλουμε να βροντοφωνάξουμε – κι ο Φοίβος μας δίνει την ευκαιρία να το κάνουμε. Με το «Αταίριαστο» για τους εκείνους τους απροσάρμοστους από την αυγή μέχρι τη δύση της ζωής τους και την ποιητικότητα στον «Ποιητή και το Ποίημα» που συνομιλεί με το «Γιατί δεν έρχεσαι» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ο ακροατής χαλαρώνει απολαμβάνοντας τον Δεληβοριά που ξέρει κι αγαπά. Ώσπου ξεκινά το πολυαναμενόμενο έπος για την «Ελένη Τοπαλούδη» που σε πιάνει στα πράσα, σε μουδιάζει, σου αδειάζει ποτάμια παγωμένα: Κι εσύ που θες τα χέρια μου να δέσεις/ να κάτσεις πάνω μου και να πονέσεις/ κι ύστερα να σωριάσεις τον ιππότη/ εσύ θα 'πρεπε να μιλήσεις πρώτη/ Κι εγώ που σου ζητάω φωτογραφίες/ και μες στ' αυτί σου λέω για άλλες κυρίες/ που βρίζω και που σφίγγω το λαιμό σου/ εγώ να γίνω τραγουδοποιός σου. Ο δίσκος κλείνει με μια υπέροχη ερωτική «Μπαλάντα» για να επιβεβαιώσουμε ότι ο κόσμος βαστιέται ζωντανός από την ομορφιά και τίποτα άλλο.


Ο νέος Φοίβος είναι συγκινητικός, ποιητικός, σαρκαστικός, υπέροχος. Είναι αυτό που ζητάς και δεν το ξέρεις, είναι αυτά που πρέπει να ειπωθούν, είναι το δάκρυ γέλιου και λύπης που έψαχνες τρόπο να ελευθερώσεις. Δεν ξέρω αν το «
ANIME» είναι η καλύτερη δισκογραφική δουλειά του μέχρι σήμερα και ούτε θέλω να το σκεφτώ περισσότερο. Ο κάθε δίσκος αποτυπώνει μια διαφορετική εποχή, όχι μόνο κοινωνική αλλά και προσωπική, του ίδιου του Φοίβου. Αυτό που ξέρω, είναι ότι το όγδοο άλμπουμ του Δεληβοριά, είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων ετών στη χώρα μας, ένας ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών με αρχή μέση και τέλος, που δυστυχώς σπάνια ακούμε πια. Είναι όσα ζητάμε να μας προσφέρει η τέχνη και ο Φοίβος Δεληβοριάς σχεδόν αβίαστα το καταφέρνει.


Θανάσης Πάνου
Ο δίσκος ANIME του Φοίβου Δεληβοριά κυκλοφορεί σε CD και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Inner Ear Records, ενώ σε ένα μήνα θα κυκλοφορήσει και σε διπλό βινύλιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη