Γιάννης Ξανθούλης - Ζωή μέχρι χθες

 


Ο αγαπημένος μας παραμυθάς Γιάννης Ξανθούλης, κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη που μας πέρασε το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Ζωή μέχρι χθες». Αφήνοντας πίσω την αφήγηση της παιδικής ηλικίας των προηγούμενων ηρώων του (Την Κυριακή έχουμε γάμο, Εγώ ο Σίμος Σιμεών), μας παρουσιάζει την ιστορία της Αμφιτρίτης-Ρίτας Βράνη του Κυρίλλου, η οποία ζει την εφηβεία της ερωτευμένη με τον έρωτα κόντρα σε όλες τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής του '60, αλλά και κόντρα στο αριστοκρατικό περιβάλλον της οικόγενειάς της.

Ο πατέρας της, ο Κύριλλος Βράνης, είναι γιατρός και συγκεκριμένα αφροδισιολόγος με όνομα ξακουστό σε όλη την κοσμική Αθήνα και στον αναπάντεχο υπόκοσμό της. Ήταν ένας άνθρωπος που «πότε έδειχνε αφόρητα ανθρώπινος κι άλλοτε δάγκωνε άγρια», όπως λέει η ίδια η Αμφιτρίτη κι ένας άνθρωπος που δύσκολα ερμηνευόταν. Η μητέρα της η Στάμη, μια γυναίκα που δεν ανακατευόταν στις δουλειές του άντρα της και που φρόντιζε πάντα να υπάρχει μια στοιχειώδη αρμονία μέσα στο σπίτι, ενώ προσπαθούσε να δείξει πως αγαπά και τα δυο της παιδιά εξίσου, η αδυναμία της φαίνεται ξεκάθαρα πως ήταν η Μπούκη, αδιαφορώντας για τις αποτυχίες και τις επιτυχίες της Ρίτας. Με την αδερφή της, την Μπούκη, η Αμφιτρίτη είχε καλή σχέση μέχρι το τέλος της ζωής της πρώτης και παρ' όλο που είχε χάσει τα λογικά της. Ήταν ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο η Ρίτα επικοινωνούσε τακτικά τα σαράντα χρόνια που ταξίδευε στο εξωτερικό με τον σύζυγό της, τον Φοίβο. Η μόνη που την αγαπούσε και ενδιαφερόταν πραγματικά γι' αυτήν στο Μέγαρο Βράνη της Αχαρνών όπου ζούσε η οικογένεια, ήταν η οικιακή βοηθός της, η Μαρκετούση. Σε αντίθεση με την αδερφή Καμπανά η πιστή βοηθός του μπαμπά της, η οποία την αντιπαθούσε χωρίς να το κρύβει και που ήταν παράφορα ερωτευμένη με τον προϊστάμενό της, Κύριλλο Βράνη.

Η Ρίτα κατά την διάρκεια της εφηβεία της βιώνει μια παράφορη σχέση με δύο δίδυμα αδέρφια, τον Άγγελο και τον Σταύρο, που ζουν απέναντί της σε ένα κίτρινο σπίτι. Αρχικά η Ρίτα ερωτεύεται έναν από τους αδερφούς χωρίς να ξέρει ότι υπάρχει και δεύτερος που του μοιάζει τρομερά. Τον παρακολουθεί να μπαίνει και να βγαίνει από το κίτρινο σπίτι ενώ εκείνη δαγκώνει τις κουρτίνες του δωματίου της, βουλιάζοντας σ' έναν πλατωνικό έρωτα και σε ριψοκίνδυνες ερωτικές φαντασιώσεις. Έτσι ξεκινά ο έρωτάς της με τον έρωτα...

Σε μια από εκείνες τις στιγμές που ο Κύριλλο Βράνης «δάγκωνε άγρια», η Αμφιτρίτη έρχεται σε διαπληκτισμό μαζί του και τρώει ένα δυνατό χαστούκι. Η απελπισία της, λόγω των περιστάσεων είναι τόσο μεγάλη, που επιχειρεί το απονενοημένο διάβημα: πηδάει από το μπαλκόνι. Κι από εκεί και ύστερα η πορεία της ζωής της αλλάζει εντελώς, καθώς πέφτει σε κώμα για οχτώ ολόκληρα χρόνια και οι γιατροί πιστεύουν πως δεν θα τα καταφέρει. Ή ακόμα κι αν καταφέρει να συνέλθει, τότε δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά. Όμως, το σώμα και η ψυχή της, έχουν άλλα σχέδια.

Η Αμφιτρίτη-Ρίτα Βράνη αφηγείται την ζωή της από τα εφηβικά της χρόνια μέχρι και σήμερα που μένει πια σε δικό της σπίτι στην Ιπποκράτους, έχοντας χάσει όλους τους ανθρώπους που την ήξεραν και ίσως την αγαπούσαν και τους αγαπούσε. Η μοίρα της, ωστόσο, της επιφυλλάσει πολλές εκπλήξεις, καθώς τα φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται να την στοιχειώσουν για μια τελευταία φορά η οποία θα είναι και η καθοριστική.

Το βιβλίο αυτό του Γιάννη Ξανθούλη, είναι κατά την άποψή μου μια από τις σπουδαιότερες μυθοπλαστικές δημιουργίες του συγγραφέα, αλλά και εν γένει της ελληνόφωνης λογοτεχνίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις μετά από τόσα χρόνια πορείας στην μυθοπλασία, αλλά ούτε και αποδείξεις για την αξία του ως λογοτέχνη. Η αστείρευτη πηγή έμπνευσής του και το μοναδικό συγγραφικό του ύφος, αποτελούν από μόνα τους διαπιστευτήρια για το ξεχωριστό αυτό κεφάλαιο της ελληνικής λογοτεχνίας που φέρει το όνομα Γιάννης Ξανθούλης. Αξίζει, βεβαίως, να προστεθεί ότι το βιβλίο που κρατώ εγώ στα χέρια μου, είναι η έκτη έκδοσή του, μόλις πέντε μήνες από την πρώτη κυκλοφορία του...


Θανάσης Πάνου

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη με τίτλο Ζωή μέχρι χθες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Φωτογραφία: https://ipolizei.gr/giannis-xanthoulis-zwi-mexri-xthes/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ερωτευμένοι... - Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Δημήτρης Καταλειφός - Πίσω από τζάμια θολά

Κώστας Ακρίβος - Ανδρωμάχη